Koulutuskalenteri

Maanosaaja - Kosteikko- ja vesiensuojelukoulutus 25.-26.3.2017

Luonto on aina ollut arvokas osa elämäämme. Toimimalla omien kotivesiemme parhaaksi niin omassa, yritys- kuin harrastustoiminnassa, voimme vaikuttaa siihen, kuinka puhtaissa vesissä jälkipolvemme nauttivat olostaan. Rakentamalla pienkosteikoita ja edistämällä oman alueemme vesiensuojelu-toimenpiteitä meillä on mahdollisuus säilyttää arvokkaat pohjavesialueemme ja järvivetemme puhtaina.

Luonto on aina ollut arvokas osa elämäämme. Toimimalla omien kotivesiemme parhaaksi niin omassa, yritys- kuin harrastustoiminnassa, voimme vaikuttaa siihen, kuinka puhtaissa vesissä jälkipolvemme nauttivat olostaan.

Rakentamalla pienkosteikoita ja edistämällä oman alueemme vesiensuojelutoimenpiteitä meillä on mahdollisuus säilyttää arvokkaat pohjavesialueemme ja järvivetemme puhtaina.

Otavan Opisto järjestää yhteistyössä Maanosaajan kanssa kosteikko- ja vesiensuojelukoulutuksen, jonka tavoitteena on kehittää toimivia ratkaisuja kosteikkojen hoitoon ja vesistöjen suojeluun.

Koulutuksen sisältö

1. Päivä

Vesiensuojelu ja sen tavoitteet

 • valtakunnalliset ja alueelliset vesienhoidon tavoitteet
 • maatalouden ja vesienhoidon yhteensovittaminen

Kosteikot

 • mitä ovat kosteikot?
 • kosteikkokohteiden etsintä, tunnistus ja valinta
 • kosteikon suunnittelu (mm. mittaus- ja vaaitustyöt)
 • kosteikon rakentaminen
 • kosteikon hoitotyöt valmistumisen jälkeen
 • erilaisten kosteikkokohteiden esittely
 • käytännön harjoitustöitä hankkeen aloittamiseksi

Vesistöjen kunnostamishankkeet

 • tyypillisimmät vesistöjen kunnostusmenetelmät
 • esimerkkejä toteutuneista vesiensuojeluhankkeista
 • rahoitus vesistöhankkeissa

2. Päivä

Kosteikko- ja vesiensuojeluesimerkit

Hankkeiden suunnittelu ja käynnistämistyöt työpajoissa

 • hankesuunnitelman laadinta
 • rahoitushakemuksen ja kustannusarvion laadinta

Koulutukseen sisältyy ennakkotehtävä valmisteltavaksi ennen koulutusta. Voit miettiä ennakkoon mahdollisia kosteikko- ja vesiensuojelukohteita, joita voitaisiin käyttää harjoitusesimerkkinä ja valmistella eteenpäin koulutuksen aikana.

Kohteista voi lähettää ennakkotietoa kouluttajalle ja kohteet mielellään koulutukseen osallistujien tulevien hankkeiden pohjalta (tai annettavien harjoitustöiden avulla). Koulutukseen osallistuvalle oma tietokone nettiyhteydellä olisi suotava, mutta ei pakollinen.

Aika

25.03.-26.03.2017

Paikka

Otavan Opisto, Otavantie 2B, 50670 Otava (Mikkeli)

Aikataulu

la 25.6. klo  9.00 – 16.00 ja su 26.6. klo 9.00 – 16.00    

Kouluttaja

Kosteikkoasiantuntija Ari Parviainen, Savon ammatti- ja aikuisopisto (Sakky)/Maanosaaja.

Hinta

Koulutuksen hinta on 220€/hlö (sis. opetuksen ja ohjelmanmukaiset ateriat/huom! ei sisällä majoitusta). 

Osallistuminen vahvistetaan maksamalla ilmoittautumismaksu (100€/hlö) ilmoittautumisen yhteydessä; jäljelle jäävä kurssimaksu laskutetaan koulutuksen jälkeen.

Koulutuksen toteutuminen edellyttää vähintään kymmentä sitovasti ilmoittautunutta osallistujaa.

Ruokailu ja majoitus

Koulutuksen kaikki ateriat tarjoillaan Otavan Opiston ruokalassa.

Tiedustele majoittumismahdollisuutta erikseen Otavan Opistolta (1hh/40€/yö tai 2hh/20€/yö, sis. aamupala).

Ilmoittautuminen

Kurssille ilmoittaudutaan 17.3.2017 mennessä ilmoittautumislomakkeella

Peruutusehdot

Imoittautuminen on sitova ja ilmoittautumisen yhteydessä veloitamme varausmaksun (100€/ilmoittautuminen), jota ei palauteta. Varausmaksu palautetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että Otavan Opisto joutuu peruuttamaan kurssin.

Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen 17.3.2017 tapahtuneesta peruuttamisesta/kurssilta poisjäännistä veloitamme puolet kurssimaksusta.

Mikäli osallistuja ei peruuta osallistumistaan ja/tai jättää osallistumatta kurssille tai koulutukseen, veloitamme koko kurssimaksun.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

 • Paikka:

  Otavan Opisto, Otavantie 2B, 50670 Otava (Mikkeli)

Tagit: maaseutu, kosteikko, järvi, suojelu, maatalous

Tulevia koulutuksia

23 syys

Kepparikurssi 23.-24.9.2017 (Otava)

Nyt laukkaavat ratsut reimat Otavassa! Kurssilla ommellaan peruskeppari ja valmistetaan varusteita kierrätysmateriaaleista. Viikonlopullinen laatuaikaa ja yhdessätekemistä hyvän hevosharrastuksen parissa! Keppareilla on taipumus lisääntyä... talliisi saattaa taitojen karttuessa karauttaa issikoita, suomenhevosia, norjanvuonohevosia, arabianhevosia.... Laumaeläimet kun nääs tarvitsevat seuraa. Lue lisää

6 loka

Itkuvirsikurssi: Tunteiden ilmaisua sanoin ja melodioin 6.-8.10.2017 (Otava)

Itkuvirsien ikivanha perinne, äänellä itkeminen, palvelee myös nykyajan kiireisiä, ahdistuneita ja tunteitaan peitteleviä kanssakulkijoita. Ääneen lausutut sanat ja melodinen itku hoitavat, lohduttavat ja kannattelevat elämän solmukohdissa. Kurssilla tutustutaan itkuvirsiperinteeseen ja harjoitellaan itkuprosessia luottauksellisessa ilmapiirissä kukin kurssilainen omien aiheidensa parissa. Lue lisää

17 marras

Joulupukkien valmennuskurssi 17.-19.11.2017 (Otava)

Haluatko jakaa jouluiloa ympärillesi ja toimia Joulupukin tai Joulumuorin lähettiläänä tai kenties vaikkapa Joulutontun apulaisena? Kurssilla mm. kehitetään esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja, syvennytään äänenkäyttöön ja äänihuoltoon, pohditaan syitä esiintymisjännitykseen ja luikautetaan joululauluja Joulupukkikaraokessa. Lue lisää

18 marras

Wanhanajan ohraryynimakkarat joulupöytään 18.-19.11.2017 (Otava)

Kurssilla valmistetaan wanhanajan ohraryynimakkaroita ihan alusta pitäen perinnereseptin mukaan – paitsi, että ne sulavat suussa ja virittävät luontevasti joulutunnelmaan, ne sopivat myös mainiosti jouluviemisiksi tai myyjäisten vetonaulaksi. Pikkujoulukauden voi kätevästi aloittaa yhdessä vaikka makkaratalkoilla! Kurssin päätteeksi laskeudumme yhdessä joulunaikaan wanhanajan jouluaterialla. Lue lisää

27 tammi

Klassisen jazzin talvileiri 27.-28.1.2018

Klassisen jazzin talvileirillä keskitytään svengaavaan yhtyesoittoon ja luontevaan esiintymiseen - ja lauantaina jamitellaankin sitten illan hämyssä jo vapautuneesti Kartanon tunnelmallisessa kellaribaarissa. Lue lisää


Tulevia koulutuksia

<

>

Ma
Ti
Ke
To
Pe
La
Su
23 syys

Kepparikurssi 23.-24.9.2017 (Otava)

Nyt laukkaavat ratsut reimat Otavassa! Kurssilla ommellaan peruskeppari ja valmistetaan varusteita kierrätysmateriaaleista. Viikonlopullinen laatuaikaa ja yhdessätekemistä hyvän hevosharrastuksen parissa! Keppareilla on taipumus lisääntyä... talliisi saattaa taitojen karttuessa karauttaa issikoita, suomenhevosia, norjanvuonohevosia, arabianhevosia.... Laumaeläimet kun nääs tarvitsevat seuraa. Lue lisää


Haetko uutta alkua? Tule opiskelemaan Otavan Opistoon!